Eva och Johan läser till specialistsjuksköterskor

Sjuksköterskorna Eva Jönsson och Johan Granberg på Länssjukhuset Ryhov läser just nu till specialistsjuksköterskor inom intensivvård och har tjänster som väntar när de är klara i juni. Foto: Mikael Bergström
Sjuksköterskorna Eva Jönsson och Johan Granberg på Länssjukhuset Ryhov läser just nu till specialistsjuksköterskor inom intensivvård och har tjänster som väntar när de är klara i juni. Foto: Mikael Bergström Foto: Mikael Bergström

Efter några år som sjuksköterskor på Länssjukhuset Ryhov har Eva Jönsson och Johan Granberg i Jönköping valt att läsa vidare till specialistsjuksköterskor inom intensivsjukvård.

– Den här utbildningen ger mig utveckling både personligt och yrkesmässigt, med många spännande föreläsningar, även om det var tufft en period i höstas.

Det säger Eva Jönsson, som efter två år som sjuksköterska på kirurgkliniken, Länssjukhuset Ryhov, bestämde sig för att läsa vidare till intensivvårdssjuksköterska genom en så kallad utbildningsanställning.

– Det fanns inget annat alternativ för mig än intensivvård. Det känns som en naturlig fortsättning efter kirurgen, och jag är imponerad över hur de arbetar på intensivvårdsavdelningen, säger hon.

Hennes kurskamrat Johan Granberg hade arbetat ungefär två och ett halvt år på akutvårdsavdelningen, Länssjukhuset Ryhov, när han tog samma beslut att läsa vidare.

”Intensivvård intressant”

– Jag ville läsa vidare och intensivvård kändes som ett intressant alternativ. Detta är en bra utbildning. Ganska tuff, men samtidigt utvecklande och lärorik.

De har båda utbildningsanställning, vilket innebär att de läser specialistutbildningen med bibehållen grundlön.

Totalt består utbildningen av sex olika kurser. De är totalt 20 studenter i kursen på Linköpings universitet, varav sex stycken har Jönköping som studieort och träffas regelbundet för seminarier och övriga studier.

– Vi är i Linköping 16 gånger per termin. I övrigt har vi Jönköping som studieort och även för vår Magisteruppsats har vi handledare i Jönköping, säger Johan Granberg.

Fast tjänst väntar

När de är klara med sin utbildning i juni 2017 väntar en fast tjänst på intensivvårdsavdelningen.

– Men vi arbetar i sommar på uppvakningsavdelningen. Efter semestern börjar vi sedan på intensivvårdsavdelningen. Under första året kommer vi att ha mentorer i jobbet, säger Eva Jönsson och Johan Granberg.

Just nu finns stort behov av specialistsjuksköterskor inom operation, intensivvård, psykiatri, barnmorskor och hälso- och sjukvård för barn och unga. För den som är intresserad att läsa vidare till specialistsjuksköterska är sista ansökningsdag 15 april.