Årets Flisakongress: Hur anpassar sig svensk ambulanssjukvård till samhällsförändringen?

Stefan Dalteg, Lenita Petersson (projektledare)och Frida Johansson, ambulanssjuksköterskor i Region Jönköpings län, ingår i projektgruppen för FLISA 2017, som arbetat intensivt för att skapa en kongress med stor bredd i de seminarier som de cirka 600 deltagarna kan välja mellan.
Stefan Dalteg, Lenita Petersson (projektledare)och Frida Johansson, ambulanssjuksköterskor i Region Jönköpings län, ingår i projektgruppen för FLISA 2017, som arbetat intensivt för att skapa en kongress med stor bredd i de seminarier som de cirka 600 deltagarna kan välja mellan. Foto: Mikael Bergström

Hur ska svensk ambulanssjukvård anpassa sig till samhällsförändringen och den tekniska utvecklingen? Det var temat när cirka 600 ledningsansvariga för ambulanssjukvården i Sverige träffades på Elmia i Jönköping 19-21 september 2017 för årets FLISA-kongress.

Hur ska ambulanspersonal i Sverige hantera larm till pågående skottlossningar och hur ska barn tas omhand som upplever ett dödsfall i familjen?

Det var några av de ämnen som Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård, FLISA, tog upp under sin kongress som i år genomfördes i Jönköping.

Barn får stöd vid svår händelse

– Vi pratar mycket om vad som händer med barn som anhöriga. Vi är dåliga i akutsjukvården på att bemöta barnen när vi gör insatser. Här har vi ett nytänkande i Jönköpings län sedan några år, säger Lenita Petersson, ambulanssjuksköterska i Vetlanda och med i projektgruppen för FLISA.  Om en familjemedlem hastigt avlider, fångar vi upp familjens vårdcentral och informerar den. Inom 72 timmar ska sedan vårdcentralen kontakta familjen för att se behovet av insatser, kontakt med skolhälsovård och liknande.

eCall larmar vid olycka

Under konferensen diskuterades en lång rad frågor och forskningsarbeten kring den prehospitala sjukvården som sker i ambulansen. En rad nya tekniska lösningar presenterades också, bland annat Emergency call, eCall, som alla nya bilmodeller ska ha från april 2018.

Det handlar om ett sensorstyrt larm, det första i världen som också skickar med viss data. När en personbil varit inblandad i en krock så att airbag löst ut och bensinpump stängts av, skickar eCall en signal till larmcentralen, i Sverige till SOS Alarm och kopplar upp en talförbindelse.

Snabbare insats

– EU:s beräkningar säger att detta kommer att rädda upp till 2 500 liv per år. Vi har till exempel en del singelolyckor där någon kör ut i skogen, och det kan ta flera timmar innan upptäckt. Så vi tycker att detta är bra, även om det kommer att medföra en del fellarm eftersom eCall också kan utlösas manuellt, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

Läs mer:

Hur anpassar sig svensk ambulanssjukvård till samhällsförändringen?(Extern länk)

Bilen larmar själv vid olycka(Extern länk)