Pressmeddelande 4 september 2017: Bröst värda att hålla koll på – kampanj om vikten att gå när man blir kallad

Eftersom tidig upptäckt är avgörande vid bröstcancer är det viktigt att komma när man blir kallad till mammografiundersökning. Inte minst gäller det yngre kvinnor som blir kallade för första gången och som i högre grad uteblir från sin mammografi.

Ursäkterna för att utebli kan vara många och tiden passar kanske inte alltid. Med kampanjen ”Dina bröst är värda att hålla koll på!” vill mammografiverksamheten i Region Jönköpings län lyfta vikten av att gå på undersökningen när man blir kallad. Den okomplicerade kontrollen tar bara ett par minuter och erbjuds gratis vartannat år till alla länets kvinnor i åldern 40-74 år. Om tiden inte passar kan man enkelt boka om sin tid genom att logga in med sitt bank-id på 1177.se.

Fokus på kvinnor som får kallelse för första gången

– Med filmen i sociala medier hoppas vi kunna nå ut till ännu fler kvinnor, särskilt de yngre mellan 40 och 46 år. Vi vet av nationella studier att yngre kvinnor har större benägenhet att avstå från undersökningen första gången de blir kallade, säger Kerstin Hillergård, områdeschef för mammografiverksamheten i länet.

För kvinnor som kallas för första gången är det särskilt viktigt att gå, både för att upptäcka fördelarna och för att få en naturlig rutin att gå när kallelsen kommer. Mellan undersökningarna är det förstås viktigt att man själv undersöker sina bröst.

Om kampanjen

Filmen kommer att visas på Region Jönköpings läns två konton på Facebook. Den primära målgruppen är kvinnor 40-46 år, men budskapen om att gå när man blir kallad, enkelheten i att ändra tiden på 1177.se och att undersökningen är gratis, är viktigt för hela målgruppen kvinnor 40-74 år. Kampanjen engagerar och har fått stor spridning i sociala medier där den redan nått 35.000 personer.

Länk till filmen: Gå på mammografi när du blir kallad(Extern länk)

Kontakt:

Kerstin Hillergård
Områdeschef, mammografiverksamheten
010- 2421229
kerstin.hillergard@rjl.se