En fredag som visade upp den breda forskningen i Jönköpings län

Ska roboten klara banan? Hannes och Nellie Simonsson hade programmerat tillsammans med mamma Helena (längst till höger) och höll tummarna när roboten gav sig ut på banan. För Maria Sparf, utvecklingsstrateg i Jönköpings kommun och doktorand vid Linköpings universitet, handlade det om att visualisera sin forskning om vad barn lär sig när de programmerar.
Ska roboten klara banan? Hannes och Nellie Simonsson hade programmerat tillsammans med mamma Helena (längst till höger) och höll tummarna när roboten gav sig ut på banan. För Maria Sparf, utvecklingsstrateg i Jönköpings kommun och doktorand vid Linköpings universitet, handlade det om att visualisera sin forskning om vad barn lär sig när de programmerar. Foto: Johan W Avby

Hjärtsjukdom, blindtarmsinflammation, ortopedi, dataprogrammering, fästingar, människors utsatthet, fynd av hällristningar, och mycket annat. Den som besökte årets Forskarfredag 29 september i Jönköping och Eksjö fick lära sig mer om en rad olika ämnen.

Ett 30-tal forskare i Jönköpings län var engagerade när Region Jönköpings län tillsammans med länets kommuner och Jönköping University arrangerar denna vetenskapsfest för sjätte gången. Även Jönköpings läns museum och Upptech var samarbetspartners.

På Campus Arena på högskoleområdet fanns ett 20-tal forskare på plats. Här kunde cirka 450 gymnasieelever från hela länet bland annat studera hur fästingar ser ut och fungerar, lägga DNA-pussel eller lära sig mer om forskning kring utsatthet.

På både Höglandssjukhuset och Jönköpings läns museum gav forskare under eftermiddagen korta och kärnfulla presentationer om sina arbeten, och som sista programpunkt arrangerades Science After Work i Jönköping med så vitt skilda ämnen som forskning kring hjärtsjukdom, mångfald i regionalt perspektiv och barn som lever i våldsutsatta familjer.

– Syftet med Forskarfredag är att göra forskningen mer lättillgänglig, genom att träffa forskare, avdramatisera akademin lite och väcka lust och nyfikenhet för att i framtiden forska. Ur Region Jönköpings läns perspektiv handlar det också om att visa att det finns karriärvägar i offentlig sektor, säger Lisa Andersson, projektledare för Forskarfredag.

Läs mer och se bilder och filmer:
En fredag som visade upp den breda forskningen i Jönköpings län