Europaforum 2017: ”EU är inrikespolitik”

Niclas Palmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige, Gislaveds kommun, Sotiris Delis (M), Jönköping, ledamot i riksdagens utrikesutskott, Anna Hedh, (S), Öland, EU-parlamentariker och Kent Johansson (C), Öland, tidigare ledamot av Europaparlamentet, diskuterade EU:s framtid.
Niclas Palmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige, Gislaveds kommun, Sotiris Delis (M), Jönköping, ledamot i riksdagens utrikesutskott, Anna Hedh, (S), Öland, EU-parlamentariker och Kent Johansson (C), Öland, tidigare ledamot av Europaparlamentet, diskuterade EU:s framtid. Foto: Johan W Avby
Niclas Palmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige, Gislaveds kommun, Sotiris Delis (M), Jönköping, ledamot i riksdagens utrikesutskott, Anna Hedh, (S), Öland, EU-parlamentariker och Kent Johansson (C), Öland, tidigare ledamot av Europaparlamentet, diskuterade EU:s framtid.Europaforum samlade politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter till diskussion om EU:s framtid. Chantal Coté, internationell strateg på Jönköpings kommun och Åslög Kantelius, sakkunnig i infrastrukturfrågor på Region Jönköpings län, diskuterade Europapolitik.

Hur ska den Europeiska unionen utvecklas i framtiden? Det var en av huvudfrågorna när politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter från Småland, Blekinge och Halland möttes till Europaforum 2017 på Elmia i Jönköping, fredag 12 maj 2017.

EU är inrikespolitik. Men kunskapen om hur EU påverkar våra liv är låg. Det konstaterade debattörerna under Europaforum.

– Vi politiker måste prata om att EU är inrikespolitik. Vi har inte lyckats integrera EU i vår inrikespolitik trots att EU påverkar 60-70 procent av våra beslut. Därför har vi alla ett ansvar för att göra EU intressant, säger Anna Hedh, (S), EU-parlamentariker sedan 13 år från Mörbylånga på Öland.

Framtidens EU

Hon deltog i Europaforums avslutande paneldebatt tillsammans med Sotiris Delis (M), Jönköping, ledamot i riksdagens utrikesutskott, Kent Johansson (C), Öland, tidigare ledamot av Europaparlamentet, samt Niclas Palmgren (M), ordförande i kommunfullmäktige, Gislaveds kommun. Gruppen diskuterade bland annat vad som händer efter Europa 2020, med fokus på tanken på storregioner, sammanhållningspolitiken, förändrade finansieringsvillkor och hållbar regional utveckling.

Anna Hedh beskrev chocken i EU efter beskedet om Brexit, men konstaterade att hon inte håller med om EU-kommissionens uppfattning om att det nu behövs ”mer EU” för att rädda samarbetet i Europa.

– Jag tror inte på mer EU, men att vi ska samverka kring frågor som verkligen är gränsöverskridande, som flyktingfrågan, klimatförändringar och gränsöverskridande brottslighet.

”Diskutera EU:s vitbok”

Hon tipsade också om den vitbok som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker tagit fram ”fem scenarier för EU:s framtid”.

– Det är frågeställningar som kan diskuteras på arbetsplatser och i de politiska partierna. Arbeta med vitboken, uppmanade hon.

Sotiris Delis, delade uppfattningen att EU behöver fokusera på vissa områden.

– Det är inte läge nu för ny EU-politik. Färre saker, men göra dem bättre, måste vara ledstjärnan. Brexit kommer att slå hårt mot britterna, men även mot oss i Sverige.

Kent Johansson konstaterade att EU arbetar med tre grundläggande områden; pengar och resurser för de som har det sämst och bäst i Europa, och resurser för att umgås med varandra.

– Det har stor betydelse vilka vi umgås med. Europa vill till exempel vara ledande i att föra ut hållbarhetsfrågorna i Europa, en allt viktigare roll nu med tanke på USA:s inställning, menade han.

Gislaved samarbetar inom EU

Niclas Palmgren, kunde beskriva hur umgänget kan fungera i praktiken, på kommunal nivå, genom det samarbete som Gislaveds kommun har med kommuner i Finland och Tyskland.

– Grundtanken med EU är att människor ska träffas. Man måste tillbaka till den grundläggande orsaken varför EU bildades – för handeln och freden. Vi på kommunal nivå ha en jätteviktig uppgift att få folklig förankring i EU:s arbete.

Roamingavgiften tas bort

Detta genom att bland annat berätta om hur beslut i EU-parlamentet påverkar såväl regional som lokal nivå. Som till exempel EU-parlamentets beslut att slopa roamingavgifter för mobiltelefoni från 1 juni 2017.

– Det är det inte så mycket prat om, men de böjda gurkorna lever fortfarande kvar i medvetandet, konstaterar Sotiris Delis.

Europaforum arrangerades av Region Jönköpings län och Europa Direkt Jönköpings län och samlade politiker, forskare och sakkunniga från alla län i Småland, Blekinge och Halland som tillsammans har ett  Europakontor i Bryssel. Under dagen behandlades en rad frågor kring bland annat delaktighet i EU, framtida finansieringsmöjligheter och hållbar regional utveckling.