Filmbyn Småland vill bli centrum för svensk barnfilm

Emils snickerboa är världsberömd. Men hur såg den egentligen ut? Det visar Filmbyn Småland.
Emils snickerboa är världsberömd. Men hur såg den egentligen ut? Det visar Filmbyn Småland. Foto: Madelaine Landley

Alla har vi en relation till sagofigurerna Pippi och Emil och livet på Saltkråkan och i Bullerbyn. I Filmbyn Småland i Mariannelund får vi en chans att upptäcka eller återupptäcka Astrid Lindgrens sagovärld. Region Jönköpings län är en av finansiärerna till Smålands nya stora besöksmål.

Mariannelund är för alltid förknippad med svensk barnfilm. Här spelades Emil i Lönneberga och andra filmklassiker in. Nu finns chansen att på nytt uppleva dessa miljöer som har fängslat en hel värld.

Den 16 juni 2017 öppnade Filmbyn Småland, där besökarna kan kliva in i barnfilmens värld, njuta av klassiska studiobyggen från bland annat Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump, se originalkostymerna från filmerna och höra skådespelare berätta om hur det var att medverka.

Skapa egna filmer

Hela övervåningen är en interaktiv del, med inspelningsstudio. Här kan man skapa och redigera egna filmer där man hoppar över Helvetesgapet, får en soppskål på huvudet, eller åker upp i flaggstången och förstås sjunger till filmmusik.

– Det fina är att både vuxna och barn har glädje av detta. Det funkar för alla åldrar, säger Robert Glader, projektledare för Filmbyn Småland.

Placerad några mil från teaterparken Astrid Lindgrens Värld och från Astrid Lindgrens barndomshem Näs har Filmbyn Småland siktet inställt på att bli ett komplement och ett av de nya stora besöksmålen i Småland.

Utveckling av landsbygden

Robert Glader ser Filmbyn Småland som ett stort projekt för att utveckla landsbygden.

– Jag tror att detta kommer att betyda mycket för trakten. Vi vill att det ska skapa fler arbetstillfällen och att det ska bli attraktivt att bo i Mariannelund. Detta är östra länsdelens möjlighet till utveckling. Det är det allt går ut på. Det första exemplet är en entreprenör som tillverkar glass här.

Region Jönköpings län stöttar

Region Jönköpings län är en av finansiärerna till Filmbyn Småland. Tidigare har regionala utvecklingsmedel på sex miljoner kronor beviljats. Onsdag 28 juni 2017 tog nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet beslut om att stödja verksamheten med 800 000 kronor under 2017.

– Filmbyn Småland är ett utmärkt exempel på hur kultur, näringsliv och landsbygd korsbefruktas. De kulturella och kreativa näringarna är ett område som vi i Region Jönköpings län behöver stärka, säger nämndordförande Malin Olsson.

Läs mer:

Filmbyn Småland vill bli centrum för svensk barnfilm