Flimmercafé ger trygga och informerade patienter

Lars Hermansson i Vetlanda, drabbades av förmaksflimmer sommaren 2015, och uppskattar deltagandet i flimmercafé, där han passade på att servera kaffe till deltagarna.
Lars Hermansson i Vetlanda, drabbades av förmaksflimmer sommaren 2015, och uppskattar deltagandet i Höglandssjukhusets flimmercafé, där han passade på att servera kaffe till deltagarna. Foto: Johan W Avby

Under fyra träffar på Höglandssjukhuset i Eksjö har patienter med förmaksflimmer och deras närstående fått mer kunskap om sjukdomen. Satsning på flimmercafé är ett exempel på sjukvårdens arbete med att få informerade, delaktiga och trygga patienter.

– Jag vaknade en natt i augusti 2015, genomsvett och med hög puls. Jag ringde efter ambulans, och ambulanssjukvårdarna konstaterade att jag hade 160-170 i puls, mot normala 55. Jag hade tidigare aldrig hört talas om förmaksflimmer, säger Lars Hermansson från Vetlanda.

Efter behandling med blodförtunnande läkemedel och så kallad elkonvertering efter en månad, har han undan för undan återhämtat sig.

Imponerad över sjukvården

Han valde att delta i flimmercaféet för att få mer kunskap om sin sjukdom.

– Det har fungerat fantastiskt bra för mig och jag är imponerad av alla ifrån ambulanssjukvården som hämtade mig, hjärtmottagningen i Jönköping och till elkonverteringen här på Höglandssjukhuset. Som grädde på moset får jag sedan vara med på flimmercafé – jättebra, för det dyker upp många frågor. Så jag tror att detta avlastar övriga sjukvården, konstaterar han.

Vid första träffen ställde deltagarna alla de frågor som de ville veta mer om. Professioner som medicinläkare, sjukgymnast och patientstödjare har besökt flimmercaféet för att ge svaren.

– I sjukvården finns det många patienter med förmaksflimmer, som är inlagda eller besöker vår mottagning eller vårdcentral. De har många frågor kring vad de kan göra själva, varför de får en viss behandling eller hur de ska söka vård när de drabbas av flimmer, säger Helene Warin, sjuksköterska på Höglandssjukhusets hjärtvårdsavdelning.

Utbildade i lärcafé-modellen

Sedan hon och kollegan Kim Johansson gått utbildning i lärcafé-modellen, arrangerade de Höglandssjukhusets första flimmercafé tillsammans med AT-läkaren Anna Bornefall.

Julia Andersson, sjukgymnast med inriktning mot kardiologi, är en av föreläsarna på flimmercaféet.

– Uppvärmning och nedvarvning är extra viktigt när man tränar efter en hjärtsjukdom, säger hon och beskriver för deltagarna de bästa sätten att träna för att förbättra sin kondition och styrka.

En del i bra vård och omsorg

Anne-Marie Suutari, specialistläkare på medicin- och geriatrikkliniken, tog initiativ till flimmercaféet som ett led i sin Masterutbildning.

– Detta är ett sätt att skapa patientdelaktighet och personcentrerad vård. Utbildningsinsats är en viktig del, men också en processbeskrivning mellan oss och patienten, och en checklista för vad vi som läkare ska göra kring diagnos och individuell behandlingsplan.

Träffarna har ökat deltagarnas kunskap och trygghet, visar den skattning de gjort efter varje gång.

Bygga upp för andra patientgrupper

– Att genomföra flimmercaféet har varit riktigt roligt. Jag hoppas kunna fånga upp vad som varit bra, och kanske mindre bra, för att vi ska lära oss att bygga upp liknande även för andra patientgrupper, säger Anne-Marie Suutari.

Läs mer:
Flimmercafé ger trygga och informerade patienter

Läs mer:
1177.se: Förmaksflimmer, kroniskt (nytt fönster)(Extern länk)

 

Texten publicerad i januari 2017.