Fotoremiss ger snabb expertbedömning av hudförändringar

Christina Berndes Sköldmark, överläkare på hudkliniken, Länssjukhuset Ryhov får fotoremisser från länets vårdcentraler och kan ofta redan samma dag ge ett svar på hur en hudförändring ska behandlas.
Christina Berndes Sköldmark, överläkare på hudkliniken, Länssjukhuset Ryhov får fotoremisser från länets vårdcentraler och kan ofta redan samma dag ge ett svar på hur en hudförändring ska behandlas. Foto: Mikael Bergström
Christina Berndes Sköldmark, överläkare på hudkliniken, Länssjukhuset Ryhov får fotoremisser från länets vårdcentraler och kan ofta redan samma dag ge ett svar på hur en hudförändring ska behandlas. Marika Janson, vårdadministratör på Bankeryds vårdcentral, är van att hantera kamera och dermatoskop för att ta bilder på hudförändringar för expertbedömning.

Det är ibland svårt att bedöma hudförändringar. Därför har vårdcentralerna i Jönköpings län tillsammans med hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov infört fotoremisser. Med hjälp av bilder kan distriktsläkare snabbt få expertbedömning av hudläkare.

– Det här handlar i första hand om bedömning av hudtumörer. Antalet fall av hudcancer ökar snabbt, och när det gäller den farligaste, melanom, är det viktigt med tidig diagnostik, säger Christina Berndes Sköldmark, överläkare på hudkliniken, Länssjukhuset Ryhov. Distriktsläkare kan nu enkelt ta bilder och skicka till oss för bedömning. Men den här tekniken kan användas även för andra hudåkommor. Det kan vara svårt att beskriva en hudförändring, och då är foton ett väldigt bra komplement.

Fortbildning i bedömning och teknik

Under 2016 fick länets distriktsläkare fortbildning av hudläkare i både allmän tumörkunskap och användning av så kallat dermatoskop, ett instrument för granskning av hudförändringar.

Det är nu enkelt att ta en serie bilder och skicka en fotoremiss till hudkliniken.

Svar samma dag

Remissen bedöms ofta samma dag. Krävs det snabb åtgärd får vårdcentralen svar samma dag, och har det uppstått en välgrundad misstanke om cancer (malignt melanom) startar vårdcentralen direkt ett så kallat standardiserat vårdförlopp.

 Är det i stället ett lugnande besked, eller finns behov av närmare undersökning på hudkliniken, kan svaret komma inom några dagar eller efter patientens besök på hudkliniken.

Läkarbesök för de som behöver

– På det här sättet kan vi spara väldigt många läkarbesök till dem som verkligen behöver det. 35 procent av fotoremisserna kan vi direkt svara att det är godartat, alternativt kan åtgärdas direkt på vårdcentralen, säger Christina Berndes Sköldmark.

– Numera skickar vi nästan alltid med bilder i remisserna till hudkliniken. Bra bilder gör att de kan bedöma angelägenhetsgraden bättre, säger distriktsläkare Martin Lägervik på Bankeryds vårdcentral, en av piloterna inför införandet.

Läs mer och se filmklipp:
Fotoremiss ger snabb expertbedömning av hudförändringar