Grupper hjälper barn, ungdomar och föräldrar att må bättre

Teckning, ledsen tjej
Om man känner sig håglös, har man ingen lust att göra sånt man brukar tycka är kul. Ibland räcker det att bara prata med någon vuxen eller kompis. Men om man känner att det inte hjälper, kan man kontakta barn- och ungdomshälsan. Illustration från filmen.

På barn- och ungdomshälsan i Värnamo finns hjälp att få när barn och ungdomar mår dåligt inuti. Det finns till exempel grupper för barn respektive ungdomar och för föräldrar. Det finns också kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet – en kort och effektiv behandling som kan användas från 13 års ålder.

Ibland kan barn och ungdomar må riktigt dåligt. De kan till exempel känna sig rädda och oroliga över att dåliga saker ska hända, att de ska bli retade eller att föräldrarna ska dö.

Kanske har barnen och ungdomarna slutat göra sådant som egentligen är roligt, och kanske vill de inte träffa sina kompisar. Kanske blir barnen och ungdomarna lätt arga, och har svårt att hantera det arga så att de får utbrott.

De kan också ha svårt att somna på kvällen om det kommer jobbiga tankar. För föräldrarna kan det vara jobbigt och svårt att stödja när de känner oro för hur barnet mår.

Hjälp för både barnen och föräldrarna

Barn- och ungdomshälsan i Värnamo vänder sig till personer som bor i kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. Barn- och ungdomshälsan erbjuder hjälp när barn och ungdomar från förskoleklass till 17 år har lätt till måttlig psykisk ohälsa. Det finns också hjälp för föräldrarna.

Man kan få flera olika sorters hjälp efter kontakt med barn- och ungdomshälsan. Vilken hjälp som är rätt för varje person kommer man fram till gemensamt.

Gruppträffar får många att må bättre

En sorts hjälp är gruppträffar. Nya grupper för ungdomar respektive föräldrar startar nu under hösten.

– Vi har olika grupper under hösten som träffas vid två till fem tillfällen. En grupp för ungdomar från 14 år handlar om att hantera depression. En annan grupp, som, riktar sig mot asylsökande, handlar om att hantera sömnsvårigheter. Ytterligare en grupp vänder sig till föräldrar som har barn upp till 13 år med ångest, säger Maria Heiver, enhetschef på barn- och ungdomshälsan i Värnamo.

 I grupperna träffas flera personer med liknande bekymmer. Med hjälp av en behandlare lär de sig hur de kan göra för att själva må bättre, alternativt hjälpa sina barn/ungdomar att må bättre. Det kan kännas bra att veta att det finns fler som känner på liknande sätt och att man kan hjälpa varandra.

KBT från 13 år

På barn- och ungdomshälsan i Värnamo finns hjälp att få när barn och ungdomar mår dåligt inuti. Det finns till exempel grupper för barn respektive ungdomar och för föräldrar. Det finns också kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet – en kort och effektiv behandling som kan användas från 13 års ålder.ålder

Kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet är en ny typ av behandling som barn- och ungdomshälsan erbjuder. KBT-behandlingen är kort och effektiv, och den kan användas från 13 års ålder.

Hantera ångest

En fördel med att få behandling via internet är att man har tillgång till behandlingen var och när man vill. Behandlingen består av stödet via nätet och regelbunden kontakt med behandlaren, som följer och stöttar barnet/ungdomen genom hela behandlingen.

Barn- och ungdomshälsans KBT-behandling vänder sig till tonåringar och handlar om att hantera ångest. Behandlingen sträcker sig över åtta till tio veckor.

Mer information

KBT på nätet (1177.se, nytt fönster)(Extern länk)

Kontakt

Telefonnummer till barn- och ungdomshälsan i Värnamo: 010-244 19 50

Barn- och ungdomshälsan i Värnamo (1177.se, nytt fönster)(Extern länk)

Barn- och ungdomshälsan finns även i Huskvarna och Nässjö:

Barn- och ungdomshälsan Huskvarna(1177.se, nytt fönster)(Extern länk)

Barn- och ungdomshälsan Nässjö, (1177.se, nytt fönster)(Extern länk)