Inte bara Eurovision – Europavecka i hela länet 8-14 maj

8-14 maj 2017 arrangeras Europaveckan i Jönköpings län, för att uppmärksamma EU och internationella frågor. Med bland annat föreläsningar, seminarier och prova på-aktiviteter ska Europaveckan inspirera, ge kunskap och sätta EU på kartan i vårt län.
8-14 maj 2017 arrangeras Europaveckan i Jönköpings län med bland annat föreläsningar, seminarier och prova på-aktiviteter ska Europaveckan inspirera, ge kunskap och sätta EU på kartan i vårt län.

8-14 maj 2017 arrangeras Europaveckan i Jönköpings län, för att uppmärksamma EU och internationella frågor. Med bland annat föreläsningar, seminarier och prova på-aktiviteter ska Europaveckan inspirera, ge kunskap och sätta EU på kartan i vårt län.

Bland programpunkterna märks föreläsningar om bland annat asylrätt, integration som tillväxtfaktor, terrorismen förr och nu samt hur EU-konsumenter kan påverka världens kakaotillverkning. Kulturen tar också plats via bland annat italiensk film, grekiskt dansgästspel och konstutställning. Fredag 12 maj arrangeras Europaforum, en mötesplats för aktörer i kommuner och regioner i Småland, Blekinge och Halland om gränsöverskridande samverkan i ett föränderligt Europa. Europaveckan uppmärksammas också i skolor, förskolor, på skolbibliotek och äldreboenden runt om i länet, med utställningar, maten som serveras och i undervisningen.

Aktiviteter i flera av länets kommuner

Måndag 8 maj har föreningen Integrera mera har bjudit in forskare från flera universitet och organisationer för att tala på Jönköping University om integration ur hållbarhets- och tillväxtperspektiv. I Värnamo invigs samma dag Europaveckan med utställning och tipspromenad i Cupolen. Värnamo kommun arrangerar flera seminarier och utställningar under veckan. I Gnosjö kan du på torsdag 11 maj höra mer om hur Share Music från Gränna arbetat i Östeuropa för att personer med funktionsnedsättning ska kunna uttrycka sig konstnärligt.

Högaktuell valanalys

Det franska presidentvalet har stor betydelse för Europas framtid. På själva Europadagen tisdag 9 maj kommer journalisten Ingmarie Froman till både Habo och Jönköping för att analysera valresultatet och den franska EU-opinionen. På lördag 13 maj är det vernissage för Sörängens elevutställning kring romanen Stjärnlösa nätter och söndag 14 maj kommer den grekiska dansföreställningen Opus till Kulturhuset Spira i Jönköping.

Europaveckan är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Europa Direkt i Jönköpings län och kommunernas internationella/EU-samordnare.

Mer information om Europaveckans aktiviteter hittar du på www.rjl.se/europaveckan.

Kontakt:

Sophia El Masry,
EU-informatör, verksamhetsansvarig Europa Direkt Jönköpings län
0722-22 93 56
sophia.el.masry@rjl.seeuropadirekt@rjl.se