Kirurgchef hedersledamot i Svensk kirurgisk förening

Karsten Offenbartl, kirurg och verksamhetschef för kirurgkliniken i Region Jönköpings län, har utsetts till hedersledamot i Svensk kirurgisk förening, med anledning av sitt arbete som studierektor i föreningens bakjoursskola.
Karsten Offenbartl, kirurg och verksamhetschef för kirurgkliniken i Region Jönköpings län, har utsetts till hedersledamot i Svensk kirurgisk förening, med anledning av sitt arbete som studierektor i föreningens bakjoursskola. Foto: Johan W Avby

Vid pågående Kirurgvecka på Elmia i Jönköping utsågs Karsten Offenbartl, verksamhetschef för Region Jönköpings läns kirurgklinik, till hedersledamot i Svensk kirurgisk förening. Detta för sina insatser som studierektor för föreningens bakjoursskola under fem år.

Jag är både rörd och stolt över att bli hedersledamot, säger Karsten Offenbartl. Kirurgin var tidigt ute i landet med att skapa en bakjoursskola, vilket uppmärksammades både nationellt och internationellt. Flera andra specialiteter har sedan följt efter och skapat liknande skolor.

Kirurgin, liksom flera andra medicinska specialiteter, blir allt mer subspecialiserad. Bakjoursskolan skapades i syfte att ge kirurger utbildning för att klara av det breda uppdrag som bakjour innebär.

Kirurger blir certifierade

– Bakjoursskolan består av klinisk verksamhet på hemmaplan och sedan kursverksamhet i olika subspecialiteter som spänner över hela bakjoursverksamheten. De kirurger som genomfört bakjoursskolan blir certifierade, vilket visar ett engagemang och utbildningsvilja, säger Karsten Offenbartl.

Behovet av den här verksamheten är fortfarande stort.

– Utifrån den nivåstrukturering som sker inom kirurgin i landet är bakjourskompetensen en kvarstående och tilltagande utmaning, säger han.

I samband med det årsmöte som Svensk kirurgisk förening höll under Kirurgveckan i Jönköping utsågs Karsten Offenbartl till hedersledamot.

”En drivande person”

– Han har under många år varit en drivande person inom svensk kirurgi och Svensk kirurgisk förening. Hans arbete med att ta fram bakjoursskolan har rönt stor nationell men även internationell uppmärksamhet. Bakjourskolan är tack vare Karsten numera ett av Svensk kirurgisk förenings flaggskepp, säger ordförande Claes Jönsson.

Under veckan är cirka 1 500 kirurger, sjuksköterskor och vårdadministratörer samlade på Elmia i Jönköping för årets Kirurgvecka, där framtidens kirurgi diskuteras och forskningsresultat presenteras.

”Bra program under kirurgveckan”

– Ett väldigt bra program, och bra arbete av vår lokala organisation. I dag har vi till exempel haft fokus på länskirurgins framtid, säger Karsten Offenbartl.

Kirurgin i Region Jönköpings län är sedan årsskiftet en länsklinik, med Karsten Offenbartl som verksamhetschef.

– Vi är nu på banan med vår länsverksamhet och ligger i framkant utifrån den nationella standarden. Men vi är förstås som alla andra påverkade av de nationella tendenserna kring kompetensförsörjning, säger han.