Mariette får stipendium för volontärarbete på sjukhusbåt

Narkossköterskan Mariette Karlsson byter under två veckor ut operations- och intensivvårdsavdelningen på Höglandssjukhuset mot volontärarbete på världens största sjukhusbåt, African Mercy ship.
Narkossköterskan Mariette Karlsson byter under två veckor ut operations- och intensivvårdsavdelningen på Höglandssjukhuset mot volontärarbete på världens största sjukhusbåt, African Mercy ship. Foto: Johan W Avby

Under två veckor i april/maj är narkossjuksköterskan Mariette Karlsson på operations- och intensivvårdskliniken, Höglandssjukhuset i Eksjö, volontär på sjukhusbåten African Mercy ship på Afrikas västkust. En resa som blivit möjlig med stipendium från Signe Thorfinns stiftelse.

– Jag har väl alltid känt att jag vill pröva att arbeta utomlands och hjälpa andra människor. Vi tänker nog inte alltid på hur bra vi har det i Sverige, säger Mariette Karlsson.

Mariette har en bakgrund som specialistsjuksköterska i intensivvård, men utbildade sig även till narkossjuksköterska när hon bytte arbete från intensivvård till operationsverksamheten 2014.

Det är ungefär tio år sedan hon bodde ett halvår i Mocambique och arbetade med sjukvård, på uppdrag av Svenska Alliansmissionen.

Nu tyckte hon det var dags för en insats utomlands igen, och undersökte vilka olika möjligheter som finns.

Mönstrar på sjukhusbåt

När Mariette ”mönstrar på”, världens största sjukhusbåt African Mercy ship, ligger den i Cotonou i Benin, på Västafrikas kust sedan augusti 2016 och ska stanna till juni 2017. Där väntar jobbet som ”anasthetic assistant”.

– Jag tolkar det som att jag blir assistent till den som är ansvarig för narkosen under operationerna. Jag vet inga detaljer, men tror att detta är en mycket välorganiserad verksamhet.

Hennes resa är möjlig tack vare ett Thorfinn-stipendium, en stiftelse som sjuksköterskan Signe Thorfinn grundade för att ge sjuksköterskor möjlighet till fortbildning – gärna utomlands.

Vårens utdelning av Signe Thorfinns stipendium skedde torsdag 27 april, när Mariette redan var på plats i Benin. Men de övriga åtta stipendiaterna fanns på plats på Qulturum i Jönköping för att få sina stipendium och även lyssna på föredrag av tidigare stipendiater.

”Fantastisk möjlighet till ny kunskap”

– Detta är en fantastisk möjlighet att få ny kunskap, träffa kollegor och få nya intryck, säger Catharina Larsson och Olivia Nilsson, sjuksköterskor vid operations- och intensivvårdskliniken, Höglandssjukhuset, som ska genomföra olika utbildningar.

För Monica Hellström, operationssköterska, barnmorska och sedan sju år ambulanssjuksköterska i Gislaved/Värnamo, ger stipendiet möjlighet att genomföra nästa steg i ämnet global hälsa.

– Jag ska jobba som volontär på ett hem för unga gravida flickor i Uganda. De kommer till hemmet inför förlossningen, och får hjälp med saker de behöver, och viss utbildning för att klara av att ta hand om sitt barn. Jag kan ha viss nytta av min vana att arbeta utanför sjukhusmiljön. Det ska verkligen bli spännande. Som barnmorska är det en dröm att få uppleva och arbeta i en annan kultur, säger Monica Hellström.

Läs mer:
Mariette får stipendium för volontärarbete på sjukhusbåt