SM i Gnosjö för unga sommarföretagare

Nu ger vi järnet! Ropar Melinda Gustavsson, Elias Holm, Stina Tuvendal och David Bacelj, alla från Jönköping, som ställde upp i SM för sommarföretagare.
Nu ger vi järnet! Ropar Melinda Gustavsson, Elias Holm, Stina Tuvendal och David Bacelj, alla från Jönköping, som ställde upp i SM för sommarföretagare. Foto: Johan W Avby
Nu ger vi järnet! Ropar Melinda Gustavsson, Elias Holm, Stina Tuvendal och David Bacelj, alla från Jönköping, som ställde upp i SM för sommarföretagare. Tävlingsledare Stefan Falkboman konstaterar att det är stor spännvidd i vilka sorters sommarföretag deltagarna har drivit, allt i syfte att lära sig mer om företagande och entreprenörskap.Är ni laddade? Tävlingsledare Stefan Falkboman samlar alla 72 tävlingsdeltagare, ungdomar från hela Sverige, till en gruppbild innan tävlingen startade, där olika skarpa ”företagscase” skulle lösas.Det gällde att lära känna sina lagkompisar snabbt inför tävlingen. Vad är då bättre än olika teambuildingsövningar?Var dig själv, är det bästa rådet, förklarar Alexandra Skoglund, en av de tolv coacher som hjälpte sina lag under tävlingen.

Under sommaren har de lärt sig mer om företagande genom att driva ett företag. Den 19-20 augusti träffades 72 ungdomar från hela Sverige i Gnosjö för att tävla i UngDrive Masters – SM för sommarföretagare.

– Fler och fler ungdomar ser sig själva som företagare i framtiden. UngDrive är ett utbildningskoncept i 46 kommuner i Sverige, men alla som arbetar med sommarföretag är välkomna hit. Förutom SM i sommarföretagande har vi också en träff för ungdomar som tidigare drivit sommarföretag och då blivit så sugna på idén med entreprenörskap att de vill ses igen, säger tävlingsledaren Stefan Falkboman.

Ungdomarna mellan 15 och 18 år har i sommar drivit företag inom vitt skilda verksamheter, med allt ifrån utveckling av spel till X-box och olika appar, till tillverkning av hinder för kaninhoppning eller serveringsbrickor.

Sveriges största sommarläger

Nu var de samlade för Sveriges största läger för sommarföretagare i Gnosjö för att tävla i SM. Region Jönköpings län står för deltagaravgifterna för länets deltagare, via bidrag till kommunerna.

På plats blev de indelade i olika lag, och efter lagpresentationer och teambildningsövningar var det under helgen dags för tävlingen. Varje lag skulle lösa fem olika uppdrag åt lika många lokala företag som behövde hjälp på olika sätt.  Uppdragens innehåll var dessutom hemligt tills det var dags.

”Kan tänka mig bli egenföretagare”

– Det har varit himla roligt att driva sommarföretag. Jag kan absolut tänka mig att bli egenföretagare i framtiden, säger Matilda Gustavsson från Jönköping, som tillsammans med bästa kompisen Stina Tuvendal drivit ”Serve it”, ett företag som tillverkat serveringsbrickor med griffeltavla, där det går att skriva olika meddelanden.

– Det har varit riktigt ”gött” att driva sommarföretag och väldigt nyttigt att få testa entreprenörskap, säger Elias Holm från Habo, som tillsammans med en kompis tillverkat potatisspiraler, som friterade och kryddade har sålts på marknader och badstränder.

Coacher stöttade lagen

Över 3 000 ungdomar i åldersgruppen 15-18 år driver årligen ett sommarföretag. Kommuner eller privata aktörer finansierar utbildningssatsningarna som syftar till att låta ungdomar få utveckla sina entreprenöriella förmågor.

Detta var sjätte året som UngDrive tillsammans med Gnosjö kommun och Gnosjöandans Näringsliv arrangerade SM för sommarföretagare.

Varje lag fick dessutom hjälp av en coach, en person med egen erfarenhet av företagande.

– Vi ger support och inspirerar och ska se till att de känner sig trygga i den här processen. Det är så fantastiskt med en sådan här tävling. Detta blir som ett laboratorium, där de kan få experimentera på olika sätt, säger Alexandra Skoglund, företagare från Helsingborg inom yoga och mindfulness, och en av tävlingens tolv coacher.