Forskare: Sömnbrist kan leda till övervikt

Ola Sunnergren, vice ordförande i Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin, och Eva Svanborg, ordförande (längst fram till vänster) samlade några av årsmötets föreläsare, sömnforskarna Benjamin Holding, Stockholms universitet, Christian Benedict, Uppsala universitet och Helena Schiller, Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
Ola Sunnergren, vice ordförande i Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin, och Eva Svanborg, ordförande (längst fram till vänster) samlade några av årsmötets föreläsare, sömnforskarna Benjamin Holding, Stockholms universitet, Christian Benedict, Uppsala universitet och Helena Schiller, Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet. Foto: Mikael Bergström

Sömnbrist kan leda till övervikt. Sömnproblem påverkar också arbetet och leder till stress över tiden. Det beskrev några av Sveriges sömnforskare vid sina föreläsningar när Svensk Förening för sömnforskning och sömnmedicin höll kongress i Jönköping.

– Du ska sova om du vill hålla din vikt! Både hjärnan och övriga kroppen påverkas av sömnbrist, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet. Du blir benägen att äta mer, metabolismen förändras så att du sparar energi. Ämnen som meddelar hjärnan att det är dags att äta finns i förhöjd koncentration, beskriver han.

Beroendet av sociala medier kan vara en orsak till sömnbrist.

– Du slappnar inte riktigt av. När du kollar upp saker på nätet får du en dopaminkick, och det är inte bra om du ska försöka somna. Därför visar studier att internetanvändning på kvällstid leder till sömnrubbningar, till exempel hos unga.

Samtidigt tycker sig Christian Benedict se tecken på en ökad medvetenhet kring sömnens betydelse för bland annat vikten.

”Feltänk att inte prioritera sömn”

– Men många prioriterar ner sömnen för att de inte tycker att de har tid. Men det är ett feltänk eftersom såväl immunförsvar som andra områden av hälsa påverkas av sömnbrist, säger han.

Det finns också tydliga kopplingar mellan familj, arbetsliv, stress och sömn. – Ökad upplevt stress i arbetslivet leder till ökad sömnstörning, men det visar sig också att problemen med att somna minskar om stressen minskar, säger Helena Schiller, doktorand vid Stressforskningsinstitutet.

De var båda föreläsare när Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin, SFSS, samlades för kongress i Jönköping under tre dagar.

Föreningen håller ihop ämnena

– Sömnmedicin finns inte som enskild specialitet i Sverige, därför är det viktigt med en förening som håller ihop ämnet. Utredning och behandling av sömnstörning kan ligga på många olika aktörer, som psykiatri, neurologi, neurofysiologi, internmedicin, eller öron, -näs- och hals, säger Ola Sunnergren, docent i öron, näs- halssjukdomar, överläkare på Länssjukhuset Ryhov och vice ordförande i Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicin, SFSS.

Han konstaterar att sömnmedicin är ett stort och brett område.

– Det handlar om allt ifrån hur cellerna styrs av solljus och sömn, till praktiska frågor som körkortsintyg på att lastbilschaufförer med sömnapné är välbehandlade, beskriver han.

Läs mer:

Sömnbrist kan leda till övervikt