Tranåsfestival utvecklar intresset för litteratur

Det skrivna ordet kan ha många former. Till exempel som manifest skrivna på en trottoar i Tranås. Inês Lampreia, författare från Portugal, och hennes kollegor i ”Words on the Street” formulerar sina tankar som flanörer sedan kan ta del av.
Det skrivna ordet kan ha många former. Till exempel som manifest skrivna på en trottoar i Tranås. Inês Lampreia, författare från Portugal, och hennes kollegor i ”Words on the Street” formulerar sina tankar som flanörer sedan kan ta del av. Foto: Johan W Avby

Under åtta dagar i juli genomförs en internationell ord- och kulturfest i Tranås, At the Fringe, med bland annat poesi, skönlitteratur, dans, filmfestival och historiska stadsvandringar. Ett 70-tal olika evenemang genomförs för att lyfta fram litteraturen som konstform.

Under åtta dagar i juli genomförs en internationell ord- och kulturfest i Tranås, At the Fringe, med bland annat poesi, skönlitteratur, dans, filmfestival och historiska stadsvandringar. Ett 70-tal olika evenemang genomförs för att lyfta fram litteraturen som konstform.

Elever på Holavedsgymnasiet i Tranås har det senaste året fått möjlighet att utveckla sin förmåga att skriva genom professionell hjälp i ett nätverk av författare, kallat Young Writers Lab.

"Väldigt lärorikt"

– Det har varit väldigt lärorikt och kul att träffas och skriva och prata om skrivandet, säger Ullias Berglund, som har ett år kvar på programmet samhäll/media.

Tillsammans med en annan jämnårig från Sverige och två från Wales har han bildat en grupp som arbetat med skrivuppgifter.

All kontakt i gruppen har skett via Skype, även med de två ledarna, författarna Inês Lampreia från Portugal och Mel Perry från Wales.

”Ett sätt att förstå världen”

– Att skriva är att ha ett verktyg för att förstå världen på ett kritiskt sätt. Kreativt skrivande är ett sätt att kommunicera meningsfullt med världen. Lärarna var angelägna om att utveckla elevernas skrivande, säger Inês Lampreia och Mel Perry.

Projektet Young Writers Lab har beviljats ett anslag på 500 000 kronor under två år från Statens Kulturråd, i syfte att utveckla verksamheten med fler elevgrupper och författare.

Det är en satsning som gläder Peter Nyberg. Han är nytillträdd utvecklare litteratur som konstform, vid kultur och utveckling, Region Jönköpings län, och även medarrangör till At the Fringe.

”Unga har intresse att skriva”

– Jag tror att unga människor har stort intresse för att skriva, åtminstone upp till högstadiet. Sedan beror det mycket på deras lärare, säger han.

Kultiveras litteraturcentrum i Tranås har under flera år byggt upp ett nätverk med författare. Det började med ett så kallat författarresidens i Tranås, vilket innebar att en grupp författare från olika länder samlades under tre veckor.

– Här arbetar de med dialoger, översätter varandras arbeten och deltar som föreläsare i festivalen. Vi har de här åren haft deltagande av författare, från de som skriver skönlitteratur, till de som arbetar med podcast, säger Colm Ó Ciárnain, projektutvecklare på Kultivera.

Workshop om Haiku

Under At the Fringe genomförs en rad olika programpunkter. Den som till exempel ville lära sig mer om den japanska diktformen Haiku kunde slå sig ner på ett café i Tranås för en workshop med Anna Maris, journalist och poet.

”Ska läsas i ett andetag”

– En västerländsk Haiku ska kunna läsas i ett andetag. Det viktiga är att det är två delar, som ger en form av kontrast. Haiku ska beskriva ett enkelt skeende, men också ha en djupare mening. Jag känner starkt för formen. Den är häftig och modern och går att twittra om man vill.  Det talas om att digitaliseringen innebär en utarmning av kulturen. Men för mig är digitaliseringen en total förutsättning för att bli läst. Jag har läsare i en rad länder, vilket är häftigt, säger Anna Maris.

Läs mer och se fler bilder:

Tranåsfestival utvecklar intresset för litteratur