Nu startar pollenkollen 2018!

Kvinna som mäter pollenhalten
Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på mikrobiologilaboratoriet, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, tömmer pollenfällan på sjukhusets tak. Foto: Johan W Avby
Kvinna som mäter pollenhaltenKvinna med pollenfällan

Tro det eller inte, men idag klev biomedicinska analytikern Marita Skarstedt upp på taket till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för att mäta pollenhalten. Vi brukar kalla Maritas första pollenkoll för ett säkert vårtecken – men brrr, så känns det inte alls idag…

Det blåste snålt, termometern visade på minus 8 grader och Marita huttrade lite i kylan. Men för att kunna starta pollenkollen som vanligt i början av mars fanns inget annat val än att ge sig upp på taket och tömma pollenfällan.

– Det pågår ju stora byggen på sjukhusområdet och den nya byggnaden kommer att hindra pollen att ta sig till platsen där vi hade pollenfällan tidigare, berättar Marita. Så i år har vi flyttat pollenfällan till ett annat av sjukhusets tak.

Håller koll på pollen

För många pollenallergiker är våren och sommaren en jobbig tid. Tack vare pollenkollen kan de hålla koll på pollenhalterna.

I fredags, den 2 mars 2018, fångades ”vårens” första hasselpollen. Därefter mäts pollenhalterna två–tre gånger i veckan till och med augusti.

– Det kalla vädret håller ner pollenhalterna, berättar Marita Skarstedt. Vi har nu enstaka hasselpollen. Men blir det varmare fångar vi snart även in alpollen i pollenfällan.

Kolla i pollenappen

På webbplatsen Pollenkoll.se publicerar laboratoriemedicin i Jönköpings län pollenrapporter och där finns även länkar till pollenrapporter från Nässjö, övriga Sverige, Danmark, Norge och resten av Europa. Och till råd och tips på 1177 Vårdguiden, förstås.

– Dessutom kan du ladda ned appen Pollen i din smartphone eller surfplatta.

Pollenkoll – prognos Jönköpings län (Pollenkoll, nytt fönster)(Extern länk)

Pollenkoll (nytt fönster)(Extern länk)